FAQ O NÁS DOMOV  

Tábory - celoslovenský katalóg táborov

EMAILING

 


 
 
reklama -
 
Sp

Často kladené otázky rodičov a odpovede..

Často kladené otázky rodičov na tému táborov s odpoveďami.

1. Za čo vlastne rodič platí? Čo všetko je v cene?
V cene sú všetky náklady spojené s táborom a tie má každá organizácia pomerne odlišné.

Najväčšiu časť z ceny tvorí ubytovanie a strava. Ideálnym táborovým ubytovaním je najmä pre menšie deti veľká murovaná chata s dvoj až štvorposteľovými izbami a vlastným sociálnym zariadením. Ubytovanie v chatkách poteší najmä staršie deti, zistite si však, či chatky majú vlastné sociálne zariadenie. Stanové tábory sú cenovo výhodné, ale sú vhodné najmä pre staršie deti. Informujte sa, kde sa areál nachádza. Oveľa zaujímavejší program sa dá pripraviť v peknej prírode, než v dedinskom či mestskom prostredí. Samozrejmosťou by mala byť veľká spoločenská miestnosť a športové ihriská.

Zistite si, či cena zahrňuje dopravu. Na prvý pohľad lacný tábor by sa mohol predražiť, pokiaľ by ste mali dieťa dopraviť autom. Väčšina táborov má zabezpečenú dopravu z veľkých miest.

Cena tábora by určite mala zahŕňať kvalifikovaného zdravotníka, najlepšie lekára v praxi. Najmä pri väčších táboroch nad 100 detí je vhodné, aby zdravotníci boli aspoň dvaja, pretože časť tábora môže ísť, napríklad, na výlet a časť môže mať program v areáli.

Zistite si, či cena zahŕňa DPH a poistenie. Najmä pri zahraničných táboroch môže táto položka zdvihnúť cenu. Každá cestovná kancelária musí mať poistenie aj proti insolventnosti (krachu cestovnej kancelárie), pri ostatných organizátoroch (ako sú napríklad občianske združenia) sa musíte spoliehať na ich dobré referencie.

Opýtajte sa, či sú v cene zahrnuté celodenné výlety. Ak deti navštívia, napríklad, výstavu alebo kúpalisko, či je potrebné doplácať za lístky, prípadne pri jazdeckých táboroch hodiny jazdy na koni.

Na záver si nezabudnite jednotlivé tábory porovnať podľa prepočtu ceny za 1 deň. Podľa dotazníkového prieskumu na našej stránke si cenu prepočíta iba 19,90% rodičov.

Na čo sa rodičia podľa prieskumu najčastejšie zvyknú informovať pri cene tábora:

cena na jeden deň pobytu

19,90%

dodatočné výdavky v tábore

49,21%

či cena zahŕňa dopravu

23,56%

či cena zahŕňa DPH

7,33%

2. Podľa akých kritérií sa vyberajú inštruktori, ktorí strážia deti?
Každá organizácia má iné kritériá na výber inštruktorov do tábora. V prípade klubov, spolkov a združení ide väčšinou o ľudí, ktorí do daného tábora chodili ešte ako deti. V prípade cestovných kancelárií sa často robí nábor cez médiá a inštruktori sa spoznávajú na špeciálnych sústredeniach. Skúste sa opýtať, či sa inštruktori stretnú pred táborom kvôli príprave programu.

Organizátor by pred táborom mal mať stanovené jasné ciele a dôkladne pripravený program. Inštruktor, ktorý vedie oddiel v tábore, nemusí mať špecializovanú školu, dokonca ani veľké skúsenosti s táborovými hrami. Najdôležitejšia je zodpovednosť, vzťah k deťom, záujem pracovať a schopnosť začleniť sa do kolektívu. Takýto človek si väčšinou nenárokuje honorár za svoju prácu v tábore.

Na základe dotazníkového prieskumu na našej internetovej stráke www.detsketabory.sk rodičom záleží najmä na zodpovednosti (40%) a nadšení pre prácu s deťmi (30%). Menej im záleží na zmysle pre humor a pozitívnom myslení inštruktorov (17%) a dlhoročných skúsenosriach s prácou s deťmi (12%). Takmer nikto nevyžaduje pedagogické vzdelanie (1%).

3. Kedy je vhodná doba objednať  si tábor?
Väčšina organizátorov by sa zhodla na tom, že najlepšie je vybrať a zaplatiť tábor čo najskôr (február). Vtedy niektoré organizácie poskytujú aj rôzne zľavy a vďaka platbe vopred vedia kvalitnejšie pripraviť organizáciu tábora. Ak sa rozhodnete vyberať si tábor až v júni, budete mať síce možnosť vybrať si z bohatšej ponuky, ale tie najlepšie miesta budú už obsadené. Preto, ak už ste rozhodnutí, do akého tábora chcete dať svoje deti, je najlepšie si tábor objednávať čo najskôr. Prípadne si ho rezervovať a zaplatiť iba zálohu.

4. Aké požiadavky musí spĺňať hygiena v táboroch a kto na ňu dohliada?
Každý tábor musí dodržiavať prísne hygienické pravidlá a môže byť navštívený hygienickou kontrolou. Ak by ste mali akékoľvek podozrenie z porušenia hygieny, informujte sa o podrobnostiach u organizátora.

5. Jedálny lístok - aké musí spĺňať kritéria strava?
Opýtajte sa organizátora, či Vám vie poskytnúť jedálny lístok. Strava by mala byť vyvážená a správne kombinovaná. Ideálne je, ak sa strava podáva aspoň 5x denne a je prísne dodržaný pitný režim. Každé dieťa by malo mať prístup k tekutinám počas celého dňa, hoci aj vo vlastnej fľaške. Občas sa stáva, že posledný obed v tábore dostanú deti slávnostný vyprážaný rezeň alebo iné ťažké jedlo. To môže mať za následky nevoľnosť v autobuse.

6. Podľa čoho poznáme, či je tábor seriózny?
Jediným meradlom serióznosti organizátora je skúsenosť a odporúčania vašich známych. Spokojnosť odrekreovaných detí je mnohokrát aj jedinou zárukou pri výbere tábora. Veľa vám napovie aj prístup organizátora, keď sa dodatočne informujete, napríklad, o programe v tábore. Všeobecne by sa dalo konštatovať, že čím viac informácií uvedie organizátor na svojich propagačných letákoch a čím menej sa vás snaží zviesť na prvý pohľad nízkou cenou, ktorá rastie s rôznymi príplatkami, tým môžete mať väčšiu istotu, že ide o seriózneho organizátora. Všeobecne platí, že do dobrého tábora sa vaše dieťa bude chieť vrátiť aj o rok.

7. Reklamačné podmienky ...
Na detský tábor sa dajú uplatniť všeobecne platné reklamačné podmienky. Prakticky však jedinou istotou ostáva dôvera a skúsenosť.

Pri objednávaní tábora sa najmä informujte na storno poplatky. Mnohé cestovné kancelárie ponúkajú sprostredkovanie poistenia storna (napr. choroba dieťaťa).

8. Čo s problémovým dieťaťom, ktoré, napríklad, veľa plače?
Najmä deťom, ktoré sú v tábore prvýkrát, sa stáva, že plačú za svojimi rodičmi. Informujte sa, aké má organizátor súsenosti s takýmito deťmi a pokúste sa vybrať radšej tábor pre menšie deti. Alternatívou môže byť  kombinovaný tábor aj pre rodičov, ale najväčšie zážitky a skúsenosti si deti odnášajú, ak sú po celý čas iba v kruhu svojich rovesníkov. Je veľmi dôležité písomne informovať organizátora tábora o problémoch (zdravotných a iných) ktoré má vaše dieťa. Je nevyhnutné, aby bol táborový zdravotník písomne informovaný o všetkých liekoch, ktoré si vaše dieťa berie so sebou (aj keď si ich vie samo podávať).

9. Môžu poslať dieťa domov, keď niečo vyvedie?
Ištruktori nemajú právo používať telesné tresty, musia dodržiavať deklaráciu práv dieťaťa. Organizátor ale môže poslať dieťa domov na náklady rodiča pri akomkoľvek porušení táborového poriadku. Každé dieťa aj rodič by sa mal vo vlastnom záujme s táborovým poriadkom vopred oboznámiť.

Ak ste medzi otázkami nenašli tú svoju, napíšte nám.

Peter Harum
autor Tabory.sk

9 príspevkov v diskusii | >> pridať reakciu do diskusie
Luboss | 25. 4. 2006 o 08:30 | #4705 | reagovať

dpask : CK Usmev prijma veducich od 20 rokov. www.usmevck.sk Inak dost problemov s hormonami maju niekedy este aj 40-rocni ... :-)

dpask | 24. 3. 2006 o 12:00 | #4695 | reagovať

Ma niekto osobnu skusenost s cestoukou CEVARM?Bojim sa zverit 6 rocne dieta 18rocnym instruktorom, kt. maju este svojich problemou s hormon.dost.

Luboss | 7. 7. 2005 o 06:59 | #4664 | reagovať

... tak jo ked myslite :-)

Peter | 6. 7. 2005 o 07:00 | #4663 | reagovať

Ja viem, že v praxi to je iné. Ale práve táto prax by mala vychádzať z niečoho, čo je jasne stanovené. Aj tak o všetkom nakoniec rozhodne vedúci, na základe osobného názoru. V sporných prípadoch sa ale teória zíde :o). Príklad so spaním je síce nereálny, ale vhodne som na ňom demonštrovať svoje presvedčenie. Jednoznačne platí, že deti majú svoje práva, ale organizátor zasa táborový program a poriadok, ktorý sa táborník, nastúpením na tábor, rozhodol dobrovoľne podstúpiť.

Luboss - riaditel CK ÚSMEV | 6. 7. 2005 o 05:54 | #4661 | reagovať

Ale ved som v podstate napisal to iste - to je len hra na slovicka. Treba si este raz a lepsie precitat moj prispevok. Ten priklad so spanim je doooost pritiahnuty za vlasy ! Peter, Vas prispevok trochu unika praxi. Boli by ste dobrym autorom dobrej ucebnice o taboroch. Nemyslim to sarkasticky, viem ze mate bohatu prax ale ako by som cital skripta.

Peter Harum (autor článku) | 24. 4. 2005 o 11:17 | #4645 | reagovať

Trvám na tom. Inštruktor nemá právo dieťaťu niečo prikázať. "Príkazy" ako ich poznáme v táboroch sú len organizačného charakteru - ak ich dieťa neuposlúchne, a bolo vopred oboznámené s táborovým poriadkom, môžu byť na základe tohto poriadku vyvodené dôsledky. Takže môžete táborníkovi povedať: "choď spať" len vtedy, ak to vyplýva z táborového poriadku, prípadne programu. Určite však nie v čase, počas ktorého sú iní na táborovom programe (ak táborový poriadok nehovorí inak). Jednoducho povedané - deťom by inštruktori nemali prikazovať čo si práve zmyslia - iba ich usmerňovať na základe vopred jasných pravidiel a táborového poriadku. A z vlastnej skúsenosti - ak kladiete dôraz na to, aby každý táborové pravidlá poznal - dieťa si je veľmi dobre vedomé chyby, ktorej sa dopustilo a priestupky sa tak dajú riešiť v kľudnej a príjemnej atmosfére. Jasné pravidlá sú základom dobre fungujúceho kolektívu. Dieťa by pri priestupku nemalo tvrdiť že "nevedelo, že sa to nesmie".

Luboss - riaditel CK ÚSMEV | 20. 4. 2005 o 12:36 | #4640 | reagovať

Bod 9 je skutocne napisaný veeeelmi chybne ! Instruktori, resp.oddielovi veduci okrem tvorby programu a starostlivosti o deti sú prave na to, aby deťom zakazovali vsetko co je nevhodne, prip.nebezpecné a prikazovali to co je pre ich bezpecnost a zdravie nutné. Inak by tam boli takmer zbytocní a deti by si robili co by chceli. Keby im nic neprikazali a nezakazali, deti by nemohli nic porusit a teda by nebol dovod poslat ich domov :-)Vzdy s Usmevom !

Hogno | 18. 4. 2005 o 07:49 | #4638 | reagovať

Ja len taka prakticka otazka k bodu 9...podla neho na jednej strane veduci nema pravo ucastnikovi na tabore nic zakazat ani prikazat, ale na druhej strane ho moze za porusenie taboroveho poriadku poslat domov...alebo to sa zda len mne ako uplny protiklad?... :)Amigo de dios slnieckos

Ivan | 14. 6. 2003 o 01:52 | #4591 | reagovať

Velmi uzitocny clanok. Dakujem.


| Hore | Titulná stránka | Pridať tábor | Chcem byť vedúci | Reklama | Kontakt |

DETSKÉ TÁBORY na Slovensku - cez 300 nových táborov každý rok. Hľadáte detský tábor? Rôzne cestovné kancelárie - CK. Cestovne kancelarie - porovnanie cien. Vyhľadávanie rady pokec diskusia porovnanie. Práca vedúci... Cestovny ruch inzercia tábor superstar novinky

tabor letný tábor tábory tabory pionierske. tabory pionierske tábory rekreacie rekreácie. detske tabory detské letné tábory detsketabory detske rekreacie. detské rekreácie detske letne tabory