FAQ O NÁS DOMOV  

Tábory - celoslovenský katalóg táborov

EMAILING

 


 
 
reklama -
 
Sp

Čo by ste si mali pri prezeraní ponúk detských letných táborov určite všimnúť?

Cena tábora je informáciou, na ktorú Vám padne zrak často skôr, než si stihnete všimnúť, čo za ňu pre Vaše dieťa v tábore organizátori pripravia. Predtým, ako sa necháte zlákať na bezkonkurenčne najlacnejšie tábory, alebo predtým, ako vylúčite tábory drahšie, skúste si podrobnejšie všimnúť či porovnať niektoré z týchto položiek:

Cena tábora
je informáciou, na ktorú Vám padne zrak často skôr, než si stihnete všimnúť, čo za ňu pre Vaše dieťa v tábore organizátori pripravia. Predtým, ako sa necháte zlákať na bezkonkurenčne najlacnejšie tábory, alebo predtým, ako vylúčite tábory drahšie, skúste si podrobnejšie všimnúť či porovnať niektoré z týchto položiek:

1. Lokalita:
Miesto, kde sa tábor koná, je veľmi dôležité. Oveľa zaujímavejší a bohatší táborový program sa dá pre deti pripraviť v peknom prírodnom prostredí, ďaleko od rušných ciest, než v prostredí mestskom či dedinskom. Určite si zistite, či rekreačné zariadenie nie je situované priamo v dedine, na okraji mesta, pri veľkých cestách a podobne.

2. Ubytovanie
Za nízkou cenou tábora sa môžu skrývať nevyhovujúce ubytovacie podmienky. Ideálnym táborovým ubytovaním je najmä pre menšie deti veľká murovaná chata s dvoj až štvorposteľovými izbami s vlastným sociálnym zariadením.

Ak sa v chate nachádza veľká spoločenská miestnosť, dajú sa v nej pripravovať celotáborové večerné programy (diskotéky, kvízy, rôzne súťaže), ktoré patria medzi tie najkrajšie táborové spomienky.

Ubytovanie v chatkách môže priniesť nezabudnuteľné zážitky najmä pre staršie deti (nad 10 rokov), zistite si však, či chatky obsahujú vlastné sociálne zariadenie.

Stanové tábory či indiánsky spôsob bývania v teepee počas celého tábora sú vhodné najmä pre staršie deti. Pekným spestrením ubytovania v murovanej chate môže byť jedna či dve noci strávené v špeciálnom stanovom tábore, postavenom na čistinke v lese za chatou.

V prípade stanových táborov si však zistite, ako budú deti tráviť táborový čas, keď bude zlé počasie, alebo ako bude zabezpečené dodržiavanie hygieny (sprchy,WC a pod.).

3. Okolie chaty
Športové turnaje (futbalový, volejbalový), súťaže vo vybíjanej či prehadzovanej, táborové olympijské hry – to sú všetko neoddeliteľné súčasti táborového programu, ktoré si však vyžadujú športové ihriská. Ak sa v bezprostrednom okolí chaty nenachádzajú, alebo ak nie sú deťom k dispozícii, Vaše dieťa si domov neodnesie - možno svoju prvú – športovú medailu.

Pozor na možnosť kúpania  v bazénoch, resp. vo vodných plochách počas táborového pobytu. Príjemné ovlažovanie  vo vode cez horúci letný deň nie je vždy najvhodnejším trávením táborového času. Prečo? Dávať pozor naraz na desať detí v jednom oddieli – to nemusí každý (a najmä menej skúsený) vedúci zvládnuť. Navyše – „možnosť kúpania“ si do svojich letákov často organizátori pripíšu len preto, lebo to naoko zvýši lukratívnosť ich táborov. A bazén môže byť po celý čas vypustený, špinavý, alebo neprístupný. Na kúpalisko vezmite dieťa radšej až po návrate domov.

4. Doprava
Cestovať vlakom je najmä na vzdialenejšie miesta pre každého z nás pohodlnejšie, ale osvedčenejším spôsobom dopravy do tábora je autobus. Počká na Vás, keď to v deň odchodu nestihnete, zastaví počas cesty, keď bude Vášmu dieťaťu nevoľno, umožní vedúcim lepšie dohliadať na deti počas cesty.

Zistite si, ak to nie je na letáku o tábore vyslovene napísané, či v cene tábora je zahrnutý aj poplatok za dopravu. Často organizátor uvedie nižšiu cenu, ku ktorej si však musíte prirátať vlastné náklady na dopravu, prípadne zaplatenie autobusu pre dieťa.

5. Dph
Prečítajte si každý letáčik o tábore až do samého konca skôr, než sa potešíte z nižšej ceny, než akú ste videli na konkurenčnom letáčiku. Ak na konci zbadáte maličkými, často až nepostrehnuteľnými písmenkami napísané „bez DPH“, pripočítajte si k cene 19 % . Takýmito ťahmi sa nedajte ani v prípade detských táborov oklamať.

6. Poistenie
Seriózny organizátor Vaše dieťa automaticky po zaplatení sumy za tábor poistí a takúto informáciu uvedie aj na svojich prospektoch. Ak ju v nich nenájdete, pre istotu sa opýtajte, či nemusíte poistenie vybavovať sami, prípadne či zaň nemusíte dodatočne priplatiť.

Od 1.4.2002 musí byť podľa zákona č.281/2001 každá cestovná kancelária poistená proti insolventnosti. Overte si to.

7. Dĺžka tábora
Záleží na Vás, ako dlho chcete mať dieťa v cudzom prostredí. Ideálnou dĺžkou pobytu sa ukazuje byť 11 – 14 dní, pretože kratší čas možno ani nestačí na utvorenie hlbokých táborových priateľstiev a dlhší čas príliš zdvihne cenu tábora.

Skôr, než začnete porovnávať dva rôzne tábory podľa celkovej výslednej ceny, prepočítajte si cenu na jeden deň. Reálne náklady v detskom tábore v dnešných ekonomických podmienkach sa pohybujú okolo 330 – 380 Sk/deň, ak majú deti bývať v primerane vybavenej murovanej chate, ak majú mať 5-krát denne stravu, ak majú mať v jednom 10-člennom oddieli dvoch vedúcich.

Zistite si, či a akých má organizátor sponzorov, ak uvádza pri zachovaní týchto parametrov cenu menšiu než 300 Sk, pretože bez akýchkoľvek sponzorských príspevkov vyzerá táto „lákavo nízka“ cena podozrivo (s výnimkou indiánskych táborov, splavov a iných, v ktorých sú deti ubytované v stanoch)

8. Iné príplatky za tábor
Našli ste pre Vaše dieťa síce drahší, ale lukratívny tábor, strávený pri koňoch? Alebo hodinami výuky na tenisových kurtoch? Opýtajte sa, či organizátor vo vyššej cene zahrnul aj hodiny jazdy na koni alebo hodiny tréningov, prípadne celodenné výlety. Ak bude jeho odpoveď negatívna, Vy budete musieť dať Vášmu dieťaťu podstatne vyššie vreckové ako do klasických táborov.

9. Storno poplatky
Rozmýšľali ste nad tým, čo sa stane s Vašimi zaplatenými peniazmi za tábor, keď Vaše dieťa deň pred odchodom do tábora ochorie? Zistite si, aké veľké sú stornovacie poplatky. Seriózny organizátor Vám poplatok za tábor – aj keď nie v plnej miere – vráti.

10. Skúsenosti organizátora
Najlepšou reklamou pre organizátora tábora sú pekné zážitky detí, vyrozprávané svojim rodičom, či pozitívne referencie Vašich známych. Ak chcete vyskúšať nový, pre Vás zatiaľ neznámy tábor, informujte sa, či má organizátor skúsenosti s detskými tábormi, či zamestnáva skúsených vedúcich a podobne.

2 príspevkov v diskusii | >> pridať reakciu do diskusie
miro | 19. 2. 2006 o 02:27 | #4693 | reagovať

už nič

tuli | 25. 12. 2004 o 09:27 | #4622 | reagovať

dph je 19percent


| Hore | Titulná stránka | Pridať tábor | Chcem byť vedúci | Reklama | Kontakt |

DETSKÉ TÁBORY na Slovensku - cez 300 nových táborov každý rok. Hľadáte detský tábor? Rôzne cestovné kancelárie - CK. Cestovne kancelarie - porovnanie cien. Vyhľadávanie rady pokec diskusia porovnanie. Práca vedúci... Cestovny ruch inzercia tábor superstar novinky

tabor letný tábor tábory tabory pionierske. tabory pionierske tábory rekreacie rekreácie. detske tabory detské letné tábory detsketabory detske rekreacie. detské rekreácie detske letne tabory